Hem

Mat & Dryck

Att hitta mat och dryck av hög kvalitet i Köpenhamn är inte svårt. Den danska huvudstaden har ett brett internationellt utbud men bjuder även på många danska klassiker. Mat och dryck finns att tillgå dygnet runt och man kan själv bestämma var och när man vill äta.

Det danska ordet ”Hygge” betyder att ha mysigt eller slappna av och inkluderar ofta mat och dryck. Köpenhamns invånare använder själva ofta detta ord och många kommer till huvudstaden just för att ”hygge”.

Köpenhamn har ett stort utbud av krogar och är känt för den genuina danska krogmaten. Till en kall öl serveras ofta en pølse, frikadeller eller smørrebrød.

Smørrebrød är något typiskt danskt som serveras med pålägg som till exempel bakad leverpastej, skivad eller rostad lök, saltrulle, ost eller pepparrot. Smørrebrød finns på många av Köpenhamns restauranger. Det passar till likväl frukost, fika eller till kvällsmat. Till smørrebrød serveras inte sällan en öl eller snaps beroende på när och var man befinner sig. Café Halvvejen på Krystalgade serverar de flesta traditionella danska rätterna. Där kan man få tre smørrebrød för 67 svenska kronor. Hvide Lam öppnades år 1807 och har både inne- och uteservering. Där kan man äta smørrebrød, dricka öl och samtidigt underhållas av jazzmusik.

Dansk pølse är en fläskkorv med rött skinn och kallas därför även röd pølse. De äts ofta med händerna eller serveras på tallrik med ketchup, senap eller rostad lök och bröd vid sidan. De säljs både i gatukök, på restauranger och barer.

Wienerbröd är något som många letar efter på bagerier och caféer i Köpenhamn. På engelska heter bakverket ”Danish” eller ”Danish pastry” och på tyska ”Kopenhagener gebäck”. I Köpenhamn heter bakverket "Wienerbröd" och i Wien "Kopenhagener Gebäck".

Även om det idag inte är lika ekonomiskt fördelaktigt så kommer många till Köpenhamn för att handla vin och sprit. De som handlar bryr sig ofta inte om priset utan utbud och kvalité. I Köpenhamn finns många exklusiva butiker med brett utbud.

På Köpenhamns huvudgågata Ströget finns en hög tillgänglighet av mat och dryck men önskar man komma ifrån den intensiva shoppingen rekommenderas serveringarna nere vid havet. I Nyhamn finns ett stort utbud av restauranger, både gamla och nya. Många av dessa erbjuder både servering eller mat att ta med. En solig dag kan man sitta på någon av uteserveringarna eller på kajen precis vid vattnet.


Restaurangtips

Köpenhamn har ett restaurangutbud för alla smaker och alla prisklasser. Det är inte svårt att snabbt hitta en restaurang med hög kvalitet. Ze...