Hem » Sevärdheter » Vårfrukyrkan

Vårfrukyrkan

Vårfrukyrkan är Köpenhamns domkyrka och landets viktigaste kyrka. Vor Frue Kirke, som den heter på danska, är belägen centralt på Nørregade. Där Vårfrukyrkan ligger idag har det tidigare funnits flera andra kyrkor.

Den första kyrkan är från 1209. Den äldsta efterlämningen man har funnit från denna kyrka är ett dokument utfärdat år 1185 av biskop Absalon. År 1479 grundades Köpenhamns universitet och Vårfrukyrkans dekan blev då rektor för skolan och kanikerna blev lärare. Lektioner hölls i de lokaler som var knutna till kyrkan.

Kyrkan från år 1209 och samtliga dess fyra efterföljare brann ner. Kyrkan som följde den som brann ner under storbranden i Köpenhamn 1728 bombades år 1807 av engelsmän. Vårfrukyrkan som finns idag är ritad av C.F. Hansen och stod klar år 1829. Kyrkans insida är till stor del dekorerad av den världsberömde danska bildhuggaren Bertel Thorvaldsen. I kyrkan finns hans skulpturer av Jesus och de tolv lärjungarna. På kyrkans utsida skildras Johannes döparens predikan och över ingången finns en obelisk.


Vårfrukyrkan är Danmarks huvudkyrka. Förutom Köpenhamns gosskör står kyrkan för många andra aktiviteter. I kyrkan har flera viktiga historiska händelser ägt rum varav den mest kända är vigseln mellan prins Frederik och hans fru Mary den 14 maj 2004. Vårfrukyrkan är öppen varje dag men stängs för turister då det är gudstjänst.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.