Hem » Sevärdheter » Rundetårn

Rundetårn

Rundetårn är ett torn från 1600-talet och Europas äldsta fungerande observatorium. Rundetårn var den första delen av Trinitatiskomplexet som byggdes för att ge studenter från 1600-talets tre viktigaste faciliteter för lärande. Det blev ett universitetsbibliotek, en studentkyrka och ett astronomiskt observatorium.

Rundetårn ritades av arkitekten Hans Steenwinckel den yngre på uppdrag av kung Christian IV som blivit inspirerad av astronomen Christen Sörensen Longomontanus.

År 1637 lades första stenen till bygget och fem år senare var tornet klart. Rundetårn har ingen trappa utan en spiralgång på 209 meter som går 7,5 varv runt tornets kärna. Det är den enda förbindelsen till observatoriet på taket som ligger 23,8 meter över marken. Från observatorieplattformen kan du se på rymdens planeter och stjärnor. Runt observatoriet löper en plattform med utsikt över Köpenhamns Latinerkvarter.

Mitt i tornet ligger bibliotekssalen där utställningar och konserter ägt rum sedan år 1987. Salen renoverades i början på 2000-talet och stod klar igen år 2008. Rundetårn används inte enbart för organiserad verksamhet utan är även en populär turistattraktion i Köpenhamn. Rundetårn byggdes för studenter men kan även besökas av allmänheten.

För vuxna kostar inträdet 25 kronor och för barn upp till 15 år 5 kronor. På sommarhalvåret från 21:e maj till 20:e september är Rundetårn öppet alla dagar från 10-20 och från 21:e september till 20:e maj från 10-17.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.