Hem » Sevärdheter » Rosenborgs Slott

Rosenborgs Slott

I början av 1600-talet lät kung Christian IV anlägga en ny park i Köpenhamn. Kungen fattade tycke för parken och år 1606 byggde han i den ett lusthus. Med europeisk inspiration lät han huset byggas ut till sommarresidens, Rosenborgs slott.

Arkitekterna Hans van Steenwinckels och Bertel Langes har bidragit till slottets utseende med höga torn och röda murverk. Rosenborgs slott har varit residens för kungar i över 300 år. Idag står 24 av rummen öppna för guidade turer, som berättar om hur kungarna levde och visar upp deras rum.

Den Lange Sal är det sist byggda rummet, byggt år 1624, och kallas sedan romantiken även för Riddarsalen. Det har använts för banketter, audienser och som danssal. Rummets huvudattraktion är kunga- och drottningtronen.

Rosenborgs slott låg från början utanför centrum men är idag centralt beläget och öppet året runt. I museet i källaren finns de danska kronjuvelerna och regalierna som är del av ”De Danske Kongers Kronologiske Samlinger”. Samlingen är Rosenborgs huvudattraktion och förutom juveler innefattar den även silver, porslin och målningar.

Parken Kongens Have som finns kvar runt slottet är väl besökt, både av köpenhamnsbor och turister. Parken är både en attraktion och mötesplats för att fika och umgås. Inträde till slottet kostar 50-60 danska kronor och för barn under 17 år är det gratis.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.