Hem » Sevärdheter » Kungens Nya Torg

Kungens Nya Torg

Kungens nya torg, eller Kongens Nytorv som det heter på danska, är ett torg beläget i ena änden av Köpenhamns gågata Ströget. Innan det byggdes låg stadsporten Österport på platsen. När denna flyttades år 1947 användes ytan som last- och lossningsplats för de fartyg som kom till Nyhavn och Krabbelökke.

Torget grundades av Kristian V 1670, samma år som han själv kröntes till kung. Markägarna gavs tillåtelse att bygga på torget men endast i adlig stil. Det första palatset, som idag kallas Charlottenborg, uppfördes av Ulrik Frederik Gyldenløve mellan 1672-1683.

År 1688 invigdes en nyanlagd trädgård på torget och Kristian V lät där resa en staty av sig själv. Trädgårdsanläggningen revs ner år 1749 när torget gjordes om till exercisplats. Statyn av Kristian V sjönk ihop med tiden men ersattes efter andra världskriget av en kopia i brons.

I augusti 2002 startade renovering av infrastrukturen kring Kongens Nytorv. I oktober samma år anlades en metrostation vid torget. Under renoveringen som pågick fram till september 2005 flyttades vägbanor ut vilket gav torget större yta. Då Köpenhamns kommun inte hade råd att slutföra renoveringen skänkte en anonym fond 50 miljoner danska kronor till projektet. Ett år senare avslöjades att pengarna hade donerats av företaget Oticon.

Enligt hundraårig tradition är det folkfest vid Kungens nya torg när nuexaminerade studenter dansar kring riddarstatyn. På vintern görs torget om till isbana för skridskoåkning.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.