Hem » Sevärdheter » Den lilla Sjöjungfrun

Den lilla Sjöjungfrun

Det finns en legend som säger att jungfrubankarna i Östersund var hem för sjöjungfrur. Jungfrubankarna finns inte kvar idag men det gör Köpenhamns mest berömda sevärdhet - ”Den lille Havfrue”. Den lilla sjöjungfrun är Danmarks nationalsymbol och landets mest berömda turistattraktion.

Det var Karl Jacobsen, grundare till Carlsbergsbryggeriet, som finansierade verket efter att han imponerats av en balett skapad efter H.C. Andersens saga ”Den lille Havsfrue”. Sjöjungfruns roll spelades av dansösen Ellen Price och verket uppfördes på Den Kungliga teatern i Köpenhamn. Statyn skapades av Edvard Eriksen. Huvudet är skulpterat efter Ellen Price men till kroppen använde Eriksen sin fru Eline som modell. ”Den lille Havfrue” är 125 cm stor och tillverkad i brons. Verket stod klart 23 augusti 1913 i hamnen i Köpenhamn.

Sagan av H.C. Andersen är en sorgsen kärlekshistoria. Havskungens yngsta dotter blir olyckligt kär i den prins hon räddar från att drunkna. För att kunna vara med honom önskar hon sig den eviga själ som människor har. Genom förtrollning av en häxa får hon människoben istället för fiskstjärt men blir samtidigt av med sin röst. Lyckas hon inte vinna prinsens hjärta före någon annan gör det ska hon förvandlas till havsskum. Då prinsen inte får reda på sanningen om sin räddning gifter han sig med en prinsessa. Den lilla sjöjungfrun kan få tillbaka sin gamla kropp om hon dödar prinsen men väljer istället att förvandlas till skum.

Nästan en miljon människor kommer årligen för att titta på ”Den lille Havfrue” i Köpenhamn. Sommaren 2010 hålls världsutställningen EXPO i Shanghai och statyn kommer då att resa dit för att visas upp i den Danska Paviljongen.

I den av danskar grundande staden, Solvang i Kalifornien, finns redan en kopia av ”Den lille Havfrue”.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.