Hem » Sevärdheter » Christiansborgs Slott

Christiansborgs Slott

Christianborgs slott är beläget på ön Slottsholmen i centrala Köpenhamn och är idag plats för det danska parlamentet. Den ena flygeln är reerverad för stadsministern och flera ministrar har sina kabinett i byggnaden. I en flygel är Danmarks högsta domstol Højesteret verksam. På slottet finns även kungliga representationslokaler.

Slottet uppfördes redan under medeltiden och benämndes då Absalons borg efter biskopen Absalon. År 1369 erövrades och revs slottet. Än idag finns spår efter det ursprungliga bygget och ruinerna kan beskådas i ett museum beläget innanför Slottsholmens vallgravar. Det återuppbyggda slottet fick namnet Köpenhamns slott.

När Christian blev kung av Danmark byggdes det återigen om, nu i barockstil med ridbaneanläggning och slottskyrka. Ombygget var klart år 1745 och fick namnet Christiansborg slott. År 1794 stod både slottet och kyrkan åter i brand. I samband med detta flyttade kungafamiljen till Amalienborg. År 1828 var slottet återuppbyggt igen, denna gången i nyklassicistisk stil ritat av Christian Frederik Hansen. År 1884 brann det nybyggda slottet ner och var återuppbyggt 1928. Runt hela Christianborgs borggård finns en oval väg som tidigare fungerade som ridväg. I byggnaden som går öster ut från huvudbyggnaden mot havet kan man besöka det kungliga stallet och Teatermuseet.

Trots att Christianborg inte längre var residens för kungafamiljen fortsatte det att vara statligt slott och är än idag kungafamiljens formella adress.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.