Hem » Sevärdheter » Amalienborg

Amalienborg

Amalienborg består av fyra olika palats byggda mellan 1750-1754. Slottet var ämnat åt Frederik den tredjes drottning Sofia Amalia redan seklet före och är därför namngett efter henne. Finansiering av bygget gjordes av fyra rika familjer eftersom dåvarande kung Frederik V inte hade råd. Som bevis på sin tacksamhet gav han familjerna 40 års skattefrihet. De fyra palatsen är placerade i en cirkel runt en stor gårdsplan där en ryttarstaty är uppställd. På gårdsplanen kan man varje dag klockan tolv beskåda det traditionella vaktombytet som går från Christiansborg till Amalienborg.

Palatsen är alla namngivna efter fyra olika danska kungar: Christian VII:s palats, Christian IX:s palats, Christian VIII:s palats och Fredrik VII:s palats. År 1794 blev Amalienborg bostad åt kungafamiljen och idag är tre av palatsen residens för medlemmar av kungafamiljen. Det fjärde är receptions- och festlokal.

Amalienborg är del av den ”Kronologiska kollektionen av danska kungar”. Amalienborgsmuseet, benäget vid slottet, är kungahusets eget museum som presenterar 300 år av kunglig historia. I museet kan man besöka flera historiska privata rum som visar hur kungligheter har levt på slottet. ”Guldburet” är museets huvudattraktion som har samlat smycken, kunglig konst och kläder.

Amalienborg är beläget vid vattnet mellan Toldbodgade och Bredgade. Väster om slottet ligger kupolkyrkan Frederikskirken som även heter Marmorkirken. Den är ritad av arkitekten Nicolai Eigtved och ingick ursprungligen inte i planering av slottet.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.