Hem » Kultur & Nöjen » Parken i Köpenhamn

Parken i Köpenhamn

Parken i Köpenhamn, som är belägen i stadsdelen Østerbro, är den näst största idrottsareanan i Norden. Den enda som har större kapacitet är Nya Ullevi i Göteborg. Parken är hemmaarena för landets fotbollslandslag. Även klubblaget FC København spelar sina hemmamatcher på arenan. Arenan ägs av FC København.

Arenan tog tidigare 42 305 åskådare, men under 2009 byggdes arenan om ytterligare. Med den nya VIP-läktaren försvann ungefär 4000 platser.

Precis som på andra stora arenor arrangeras här även andra typer evenemang. År 2001 arrangerade Danmark Eurovision Song Contest på Parken. Men det är idrotten som är viktigast och inget mindre arrangemang än UEFA-Cup finalen i fotboll har spelats på arenan.

Stadion invigdes år 1911, då under namnet Københavns Idrætspark. Under 1990-talet renoverades arenan. Den återinvigdes år 1992 och döptes vid detta tillfälle om till Parken.

För den som är intresserad går det under juli månad – tisdagar och torsdagar - att få en guidad tur av arenan. Danmarks Nationalarena är ett av de mest kända historiska landmärken. Förutom en guidad tur av utsidan får man chansen att se Parken bakom kulisserna.

De guidade turerna genomförs både på danska och engelska. För de som har Köpenhamnskortet är den guidade turen gratis, annars kostar det 60 DKK för vuxna och 30 DKK för barn yngre än 16 år.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.