Hem » Kultur & Nöjen » Operaen på Holmen

Operaen på Holmen

Köpenhamns operahus är en nybyggd opera som invigdes den 15 januari 2005. Den är belägen vid havet på Holmen på andra sidan av Amalienborg.

År 2000 bestämde sig AP Møller och Chastine Mc-Kinney för att ge Danmark en ny opera. De tog initiativet till bygget som sedan ritades av arkitekten Henning Larsen. Projektet tog fyra år och kostade 2,5 miljarder danska kronor. Eftersom operan är en gåva till Danmark ägs den av staten och ingår i ”Det Kongelige Teater”.

Operan är värd ett besök av den som uppskattar vacker arkitektur och musik. Den imponerande byggnaden på 41 000 kvadratmeter har fjorton våningar, varav fem av dessa ligger under markplan. Huset består av två olika scenarier. Den Stora scenen rymmer 1 500 besökare. Takkelloftet har 200 platser. Det finns totalt över 1 000 rum som innefattar ett flertal olika repetitionslokaler. Förutom operaföreställningar framförs även konserter och balett. En halvtimme före varje föreställning finns möjlighet till en rundtur på operan och på lördagar och söndagar mellan 9.30 och 16.30 erbjuds guidade turer. Operan på Holmen är ett av världens mest moderna operahus. Det har blivit ett riktmärke för god arkitektur och mästerliga kulturella evenemang. På hemsidan finns information om byggnaden och aktuella arrangemang.

Till operan kan man ta sig antingen gåendes, med cykel, bil eller lokaltrafik. På hemsidan finns utförlig information om vägbeskrivning och olika transportformer till operan.


Adress
1438 København
Danmark
3369 6969

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.