Hem » Museum » Det Nye Carlsberg Glypotek

Det Nye Carlsberg Glypotek

Det Nye Carlsberg Glypotek har fått sitt namn efter Carl Jacobsen. ”Ny Carlsberg” var namnet på hans ölbryggeri (som finns än idag) och tillägget ”Glypotek” betyder skulptursamling. I slutet på 1800-talet grundade han konstmuseet i Köpenhamn med sin privata konstsamling som var dåtidens största. Han investerade själv 250 000 danska kronor i museet och med en statlig insats på en halv miljon var Det Nye Carlsberg Glypotek även en av Danmarks största investeringar. För att säkra Glypotekets framtid valde Jacobsen och hans fru att skänka museet till staten.

Jabobsens konst var till stor del dansk och fransk men bildkonst från 1800- och 1900-talet. Samlingen inkluderar även skulpturer från främre Orient, Egypten, Italien och Grekland. Variationen gör Glypoteket både till en konst- och kulturupplevelse. Konsten är både antik och modern samt inkluderar både skulpturer och målningar.

Det Nye Carlsberg Glypotek är medlem av Kulturklubben som omfattar 16 olika konstinstitutioner i Köpenhamnsområdet.

Glypoteket besöks årligen av 350 000 besökare och är därmed Danmarks bäst besökta konstmuseum. Visningar är kostnadsfria för skolor och projektgrupper. Inträdet är gratis för barn upp till arton år och kostar 60 danska kronor för vuxna. Glypoteket är en inspirerande mötesplats som utöver konsthallar även har bibliotek, bokhandel och restaurang.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.