Hem » Sevärdheter » Kungliga Biblioteket

Kungliga Biblioteket

Det Kungliga biblioteket i Köpenhamn grundades år 1648 av kung Frederik III. Han hade ett stort intresse för böcker och skapade därför fyra olika privata bibliotek. Det Kungliga biblioteket byggdes upp genom gåvor, inköp av privata samlingar, friexemplarsrättigheter och krigsbyten. Det öppnades för allmänheten 1793. År 1906 flyttades biblioteket till den nuvarande huvudbyggnaden på Slottsholmen. Den gamla biblioteksbyggnaden ritades av arkitekten Hans J. Holm. År 1728 utsattes biblioteket för en svår brand och många värdefulla samlingar förstördes. Genom donationer var biblioteket snart återställt. Bibliotekets snabba tillväxt krävde mer utrymme och det byggdes till efterhand.

År 1989 förenades det Kungliga biblioteket med Universitetsbiblioteket, som grundades redan 1482. I september 1999 invigdes den Svarta diamanten, en tillbyggnad på 23 000 kvadratmeter. Fasaden består av skinande svart granit som reflekterar solljuset. Byggnaden sträcker sig ut över havet i hamnen mitt emot Christianshavn. Den Svarta diamanten är en av Köpenhamns stoltheter och har blivit en naturlig samlingsplats för människor i alla åldrar. Det är både ett bibliotek och ett museum. Den Svarta diamanten är ett kulturellt center med utställningar, föreställningar och föreläsningar.

Det kungliga biblioteket är öppet alla dagar utom söndagar och helgdagar. På lördagar klockan 15 erbjuds under en timme guidade turer både i det Kungliga biblioteket och den Svarta diamanten.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.