Hem » Sevärdheter » Christiania

Christiania

Christiania är ett område på 34 hektar i stadsdelen Christianshavn i Köpenhamn. Fram till år 1969 ägdes området av staten och användes för militär verksamhet. År 1971 började några husockupanter riva ner det plank som omgav området. Därefter kom flera hundra människor och skapade ”Fristaden Christiania”. Vid denna tid ville inte försvarsministern driva bort ockupanterna. År 1972 förklarade politikerna Christiania som ett ”socialt experiment” som skulle pågå tills man gjort en plan för området. Året efter, 1973, krävde den nya regeringen att området skulle rensas vilket ledde till stor motsättning från christianiterna som inrättade ett självstyre. Fællesmødet var det högsta styret men inga lagar stiftades för fristaden. År 1974 fick Christiania framgång i kommunalvalet och området blev mer politiskt känsligt. Ytterligare ett beslut gjordes om utrensningen 1976 men med allmänheten på sin sida drogs beslutet tillbaka.

Berusningsmedel och psykedeliska svampar har accepterats redan från start och Christiania är idag känt för den öppna försäljningen av lättare droger. Christianiterna har bestämt att handeln ska vara fredlig och begränsad till ”Pusher street”, nära huvudentrén. När tyngre droger har kommit till området har både polisen och christianiterna arbetat för att få bort dessa. Idag genomför polisen regelbundna razzior på området.

Ända sedan Christianias självstyre har området även präglats av konst och musik. Den klassiska rockklubben heter Loppen. Konserter och fester arrangeras även på Den grå hall, Operæn och Nemoland. På sommaren kommer många till området för att umgås, lyssna på musik och festa.

Christiania har flera olika restauranger. Morgonstedet är en vegetarisk restaurang och Spieseloppen serverar mat med inspiration från hela världen. Återvinning präglar kulturen på hela Christiania. Gamla kläder säljs och återanvänds och av skrot skapas konst.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.