Hem » Kommunikationer » Buss i Köpenhamn

Buss i Köpenhamn

För de som inte vill ta sig runt med egen bil i Köpenhamn är bussarna ett bra alternativ. Det finns inte bara de vanliga stadsbussarna, utan även bussar för sightseeing.

När det gäller stadsbussarna kör de över hela Storköpenhamn. Bussarnas avgångar är väldigt täta, och det behövs inte ens en tidtabell då man aldrig behöver vänta länge på en buss.

För de som vill vara Köpenhamn under kvällar och nätter men bor på ett hotell utanför de centrala delarna av staden finns nattbussarna. De avgår sju nätter i veckan till alla större orter i området.

Ett komplement till S-tågen är S-bussarna. De är direkta busslinjer med få stopp som inte tar lång tid att nå dess olika destinationer. Bussarna stannar på diverse S-tågsstationer och bussterminaler.

I Köpenhamns hamn finns hamnbussen. Denna buss trafikerar en strecka som leder från Det Konglige Bibliotek till Nordre Tolbod – vid statyn Den lille Havfrue – vidare till Nyhavn och till sist Holmen vid Operahuset. Tänk på att priset blir högre på dessa om man reser på biljett.

Det finns även vad man kan kalla en "tre i en tur". Dessa bussar har tre rundturer som varar ungefär en timme vardera. Rundturerna är guidade, och biljetterna har en giltighetstid på 24 timmar efter att man använt de för första gången.

Den första turen är över Christiania. Förutom att man här får se Christiania besöks även Den sorte diamant och Tivoli. Den andra turen är över Den lilla sjöjungfrun, det kungliga slottet Amalienborg samt Rosenborgs slott. Den sista turen består av sevärdheter som Köpenhamns Zoo, Carlsbergs Bryggeri, Frederiksbergs slott samt teaterdistriktet.

För de som vill ta alla tre turerna finns en kombinerad biljett att köpa. Denna biljett varar då i två dygn.