Hem » Information » Stadsdelar

Stadsdelar

Innan den danska kommunal- och regionalformen delades Köpenhamn in i 15 olika administrativa stadsdelar. År 2007 minskade antalet genom olika sammanslagningar. Idag består Köpenhamn av dessa stadsdelar: Köpenhamns centrum, Brønshøj, Nørrebro, Christianshavn, Sundby (Amager), Valby, Vanlöse, Vesterbro och Österbro.

Christianshavn ligger vid havet centralt i Köpenhamn. Området blir allt mer populärt som bostadsområde och gamla maskinlokaler byggs om till moderna lägenheter med båtparkering. Stilen i stadsdelen är både bohemisk och moderna. Butikerna har både second hand och det senaste designmodet. I Christianshavn ligger en av Skandinaviens mest omtalade restaurang Nova som enbart serverar livsmedel från Norden och norra Atlanten.

Arbetarstadsdelen Nørrebro erbjuder ett brett kulturellt utbud. Runt Sankt Hans torv finns gallerior, barer och restauranger i olika stil. De invandrare som bor kvar i stadsdelen sätter internationell prägel på Nørrebrogarde och Blågårdsgade. Assistenskyrkogården är ett grönområde dit besökare kommer hela sommarhalvåret för att ha picknick och umgås. Till Nørrebro kommer du genom att gå förbi tre konstgjorda sjöar, som heter Sankt Jørgens Sø, Peblinge Sø och Sortedams Sø.

Fredriksberg är en av Köpenhamns mest exklusiva stadsdelar som ligger runt det kungliga slottet Amalienborg. Trots läget vid staden behåller stadsdelen fortfarande sin status som egen kommun. Motpolen till Fredriksberg har länge varit Vesterbro. Benäget väster om centralstationen ligger stadsdelen i det gamla red-light-distrikter. Trots reformeringen under de senaste åren kan den ännu inte jämföras med Nørrebro eller Fredrikshavn även om en gentrifiering sker och det har blivit inne att bo i Vesterbro. De låga hyrorna är en fördel och den bohemiska touchen på hela området likaså.